NT

TUIN-& LANDSCHAP

Ontwerp   I    Beplanting   I    Advies

Project:

Opdrachtgever:

Ontwerp:

Status:

 

Woenselsepoort

GGz Eindhoven

2011

gerealiseerd

Samen in de tuin

Vanwege strengere veiligheidsregels en een grootschalige verbouwing is de TBS kliniek, behorende bij de GGZ te Eindhoven, grootschalig op de schop gegaan. De nieuwe binnentuin die ontstond bleef helaas jarenlang braak liggen. De begeleiders van TBS kliniek  de Woenselse poort schakelden ons in om een plan te maken, waarmee het bestuur kon worden overtuigd dat de tuin een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel van de patienten. Na een verdieping in de zorg kwamen we in aanraking met het 'planetree' concept. Dit concept gaat er o.a. van uit dat een groene omgeving ook een helende omgeving is.

Foto van de tuin voor de aanleg

Foto van de nieuwe tuin met de akkertjes waarin cliënten kunnen werken.

Het concept voor de tuin is een Brabants akkerdorp. Op deze dorpen, die vroeger door heel Zuid Nederland lagen verspreid, werkten de bewoners allen samen voor het algemeen belang. Dit is terug vertaald naar de TBS kliniek waar de bewoners in hun nieuwe tuin samen aan de slag kunnen om deze groeiend en bloeiend te houden. Werken in de buitenlucht en zorg dragen voor jouw eigen stukje tuin is precies wat de cliënten nodig hebben om sneller te herstellen en hun leven weer op de rails te krijgen.

Foto van het gebouw en de nieuwe tuin

De stromende beek met natuurlijke beplanting trekt twee welkome gasten aan.

Wilt u meer informatie over dit project, en hoe wij samen met de cliënten tot het ontwerp zijn gekomen? Dan kunt u hier het gehele ontwerp in boekvorm nalezen.